*

JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Kyllä YLE osaa?

  • Kyllä YLE osaa?
  • Kyllä YLE osaa?

Olen aiemmin muutamaan kertaan kirjoittanut siitä kuinka minua niin vietävästi harmittaa se kun toimittajat eivät osaa suomen kieltä. Tulee siis niitä kirjoitusvirheitä. Toisaalta tuleehan niitä minullekin. Enkä aina virheitäni korjaa. Jotenkin vaan toivoisin, että esim. teksti-tv:n uutiset oikoluettaisiin huolella ennen niiden julkaisemista. Turha tuollaista toivoa kuten tiedämme.

Automaatiolla on paikkansa?

Jotenkin kuvittelisin, että monia toimintoja on mahdollisuus automatisoida. Tai ainakin minä automatisoisin jos saisin päättää. Yksi tuollainen asia jonka voisi joiltain osin automatisoida on vaikkapa YLEn uutisikkunan uutiset. Automatiikka varmasti osaisi muuttaa tekstin: "päivitetty tänään" tekstiksi "päivitetty eilen". Nykyisin tuo taidetaan tehdä käsityönä, jos on ylimääräistä aikaa ja viitseliäisyyttä?

Ohessa pari kuvaa tämän päivän (oikea yläreuna) eli 21.11.2017 uutisista. Se mikä hämmästyttää, että uutisia ei periaatteessa kai ole vielä edes julkaistu vaikka ne ovat jo nähtävissä. Vielä enemmän hämmästyttää se, että nuo julkaisemattomat uutiset on jo päivitettykin. (vasen alareuna)

Hyvä YLE! Toteanpa vielä tähän lopuksi: YLE - ja homma toimii!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

MOi Juhani: Onko teillä siellä päinä kauppaa, josta voisi ostaa erilaisia elämän versioita (pitio muotoilla noin, koska en pidä elämä-sanan taivutusmuodosta elämiä). Jos on, niin kipsin kapsin...((( Hurmor , humoria...

Taistelen itse oikeinkirjoituksen kanssa, etenkin väsyneenä. Jukka Virtanen (lukihäiriöinen) on maininnnut (ehkä liioitellen), että on tuhat tapaa ilmaista sama asia. Siinä saavat pienet harmaat solut kyytiä, kun tuosta määrästä oikean valitsee.

Kielen pitäisi olla oikein, aina, mutta, kirjoittamisessa on muitakin tasoja; tarina, sen kuljetus, sanavalinnat, rytmi, siirtymät, aikamuotojen hallinta jos liikutaan eri aikatasoilla... jne.

Minua niin pahoittaa, kun pienistä. Olen itse yrittönyt hyväksyä nuo tietokonekirjoittamisesta, eritoten korjaillessa (muutetaan lauserakennetta ja vanhasta jää sanoja tai sanamuotoja uuteen lausemuotoon) syntyvät virheet, jotka ovat yleisiä nykyisi8n - lehdissä jopa kirjoissa.

Kirotin näin. Ymmärsitkö, vaikka jätin vauhtikirjoittamisen tulokset eli lipsahdukset ja lisäsin vielä muutaman kirotus vihreen.

Hauskaa päivää...Älä ota tätä tosikkomaisesti. Ystävälliseti.

P.S. Mitä muuten YlEen tulee, enempi harmittaa joskus yksisilmäinen uutisointi sekä etukäteen lukkoon lyöty kanta, jota tuputetaan

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Itsellenikin todellakin noita kirjoitusvirheitä pakkaa aina joukkoon putkahtamaan. Ensimmäisen omakustanteeni kun kirjoitin eikä minulla ollut tietokoneessa tekstinkäsittelyohjelmassa oikolukua niin väkisinkin jäi virheitä joukkoon. Ja kyllähän ne minua jälkeenpäin harmittivat.

Pääasia taisi kuitenkin olla se(?), että kun kirjastani julkaistiin lehdessä arvostelu niin siinäkin huomattiin mainita, että kirjassani on kirjoitusvirheitä. Kyllä kai se niin kuitenkin on, että sisältö on pääasia.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Noin se menee. Omalle tekstilleen, etenkin laajemmalle kokanaisuudelle sokeutuu. Ulkopuolinen lukija on hyödyksi.

Vielä tämä: Toimituksissa on pirunmoinen kiire nykyisin ja se selittää osan virheistä.
Enää ei ole aikaa vanhankansan toimittajatyypeille, jotka hitaasti pähkäillen tuottivat hyviä juttuja. Tuollaiseksi hitaasti tekstiä muotoilevaksi kirjoittajaksi julistautui kerran mm. Juha Numminen.

Kiva jos et vetänyt hernettä 1. kommentistani ((( Jatketaan samaan malliin, uusin konstein.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Juurikin noin kuin toteat. Miksi ottaisin herneen nenääni kun joku faktoja laukoo?
Pikemmin kannustan sinua toimimaan samaan malliin jatkossakin - hyvä!

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset