JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Riittääkä sähköä kaikille (tänään)?

  • Riittääkä sähköä kaikille (tänään)?

Molemmat Olkiluodon voimalat ovat tippuneet pois verkosta. Perimmäisenä syynä ongelmaan on Olkiluodossa sattunut muuntajapalo. Helle(?) siis aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Fingrid varautuukin käynnistämään varavoimalaitoksia sähkön tarpeen turvaamiseksi.

Tyypillisestihän Suomi saa sähköä myös ulkomailta, kuten venäjältä. Venäjältä tuotavaan sähköön liittyy yksi ongelma: sähköä tuotetaan suurissa ydinvoimaloissa, eikä taajuuden kanssa venäjällä olla niin tarkkoja kuin meillä täällä Suomessa. 

Sähköverkon taajuuden ottaa aina haltuunsa verkon suurin generaattori mistä johtuen venäjän tuontisähkö joudutaan aina tasasuuntaamaan ja sen jälkeen vaihtosuuntaamaan jotta taajuus saataisiin pysymään varmuudella vakiona ja siten mm. taajuuden perusteella käyvät kellot pysyisivät ajassa.

Näin kesäloma-aikaan voimme varmasti itse kukin toiminnallamme vaikuttaa merkittävästi(?) Suomen sisäiseen sähköntarpeeseen. Periaatteella pienistä puroista kasvaa suuri virta. Vähentäkää siis virrankulutusta tänään!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Juuri nyt kulutus on 8600 MW ja oma tuotanto 5800 MW.

Tuulivoimaa tuemme 250 miljoonalla eurolla vuodessa ja sen tuotanto on nyt 173 MW. Paljon puhutun aurinkovoiman tuotanto näillä huippukeleillä on 56 MW. Kokonaiskuvassa nämä ovat täysin marginaalisia tuotantomuotoja. Kalliita vailla mitään merkitystä.

Vesivoima ja yhteistuotanto ovat ne jotka kannattavat kotimaista tuotantoa tässä poikkeustapauksessa. Valtaosa tuonnista tulee Ruotsin kautta.

https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjest...

Juhani Vehmaskangas

Aurinkovoiman osalta mielenkiintoinen pointti on, että jos aurinkoenergia tuotetaan sähkönä niin keräimillä voidaan ylittää 100%:n teho.

Suomen uusin aurinkoenergia laitos on Limingassa jossa energia otetaan talteen lämpönä, ei siis sähkönä.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset