JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

EU-ruoka-apukassin sisältö

  • EU-ruokapaketin sisältö
    EU-ruokapaketin sisältö

Kirjoitin hiljattain puheenvuoron puolella entisen naapurini innoittamana leipäjonoista. Tässä eräänä päivänä päätin sitten itse mennä katsomaan minkälaista ruokaa saa tuolta EU:n tukemasta ruokajakelusta. EU-ruoka-apupaketin sisältö oli yksin asuvalle sinkkumiehelle seuraava: (isompi perhe saa enemmän).

  • Sämpyläjauhoja 2kg.
  • Aamiaisviljavalmiste 2x750g. (=neljän viljan puuro)
  • Oululainen Hapankorput 2x370g.
  • Pastaa juustokastikkeessa 3x200g.
  • Jalostajan hernekeitto 2x435g.

Laskin Prisman nettikaupasta mitä tuotteet maksaisivat ostettuina. Hinnaksi tuli 12,90 euroa. Voisin veikata, että tukussa tuotteista on maksettu ehkä neljä euroa. Lisäksi tuon päälle tulevat kuljetus- ja varastointikustannukset. Toki myös jakelukustannukset mutta oletan, että monin paikoin jakelu hoidetaan ilmaisena talkootyönä, kuten varmasti osittain tuotteiden kuljetuskin.

Mitä sitten tuotteilla teen? En aio ruveta leipomaan itselleni sämpylöitä. Vien siis jauhot äidilleni. Joskus olen kyllä puuroa aamiaiseksi syönyt mutta en enää aikoihin. En aio sitä nytkään aloittaa. En vielä tiedä minne puurot hävittäisin. Ehkä naapurille kelpaa. Hapankorppuja kyllä voin syödä. Niitä en olekaan hetkeen syönyt - ei ole tullut ostettua. Eräs tuttavani kertoi, että tuosta Pastaa juustokastikkeessa ateriavalmisteesta hän siivilöi kaiken muun roskiin ja käyttää makaronit. Itse en vielä tiedä miltä tuo maistuu - pitänee kokeille. Toisaalta olen jo pitkään toiminut ekologisista syistä siten, että en ole itse ostanut mitään juustotuotteita. Purkkihernekeitto ei ole aiemmin ollut oikein minun makuuni. Parempaa saa itse tekemällä, vaikka toki keittoaika onkin pitkä.

Mielestäni ruoka-apupaketin suunnittelijoiden pitäisi ensi tilassa muuttaa paketin koostumusta sellaiseksi, että sen sisältö sopisi muillekin kuin sämpylöitä itse leipovalle lapsiperheelle. Väitän, että samalla rahalla saisi huomattavasti paremman ja paremmin kenelle tahansa sopivan sisällön.

Jos vaikka vaihtaisi Pastaa juustokastikkeessa tuotteen tummaan pastaan ja Hernekeiton nötköttiin niin kukin voi kotonaan hernekeittoa sitten keitellä, ja saisi varmasti samalla rahalla enemmän. Sämpyläjauhojen tilalle vaikka rasia levitettä leivän päälle. Puuron sijaan vaikka kasvisliemikuutioita. Hapankorput voisi paketissa säilyttää. Tässä siis minun erinomainen ideani EU-ruoka-avun kehittämiseksi.

Ai niin. Meinasin vallan unohtaa. Lainkaan huono idea ei olisi jakaa tuota apua vaikka kympin lahjakortteina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Hyvä juttu. Minä en huolisi muuta kuin hernekeittopurkin. Siihen voi itse lisätä läskiä, sipulia ja sinappia.

Mutta jos minulla ei olisi rahaa niin sämpyläjauhoista saisi herkullisia kunnon sämpylöitä. Kaurapuuro on paras, mutta jos ei olisi rahaa siihenkään, menettelisi myös neljän viljan puuro. Hapankorppukin on nälkäisenä hyvää rouskutella ja ehkä pastaa juustokastikkeessakin söisin nälissäni.

Huom. ruoka-apua ei selvästikään ole tarkoitettu meille vaan todella köyhille.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Tuolla EU-ruokajakelussa ei muuten ollut jonoa lainkaan, joten lienevät varsin vähissä ne todella köyhät jotka tuota apua vaivautuvat hakemaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tai sitten jakelupaikasta ei ole oikein näkyvästi informoitu. Mistä muuten sait tietää siitä?

Kovin tuntuu hiilihyraattipanoiselta tuo ruoka-apu.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Kyseisessä jakelupaikassa jaetaan tuota kaupan ylijäämäruokaa jonka hakijoita siellä kuulemma on joka jakopäivä noin viitisensataa. Jonotus noina päivinä kestää noin puoli tuntia. Kaverilta kuulin ja itse kävin mainoksen sitten seinästä lukemassa.

Kaikille noille hakijoille tiedotetaan hyvin myös tuosta EU-ruokajakelusta. EU-ruokajakelussa käy hyvinä kertoina ehkä viitisenkymmentä asiakasta joten jonoista ei noina päivinä ole mitään tietoa. Jakeluaika on aina kello 10-11:30.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ruokakassin sisältöhän on tosi hyvin suunniteltu. Vain köyhät hakevat niitä tositarpeeseen, me muut emme huoli niitä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä minä nuo ilmaiseksi huolisin, varsinkin jo ohimennessään ilman jonottamista voisi napata mukaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ruoasta ja sen rahallisesta arvosta tuli mieleeni, että juuri tänään totesin S-marketissa Rainbow-maksalaatikon (foliovuoka) maksavan 0,95 euroa. Viime kerralla hinta oli muistaakseni 1,19 joka mielestäni oli jo todella edullinen.

Einesmaksalaatikon imago ei ole hääppönen, mutta vatsantäytteenä se on varmasti hintansa väärti! Tein kaupat ja lähden mikrottamaan aterian kuumaksi... nyt.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen nähnyt vastaavan, siis rusinattoman sellaisen, Prismassa hintaan 85c.

Se on yksin syötynä vatsan täyttävä ateria ja hyvin terveellinen sellainen. Tuntuukin oudolta, että jotkut tiukilla elävät kirjoittelevat someen, etteivät voi syödä muuta kuin purkkitonnikalaa. Se maksaa nykyään hyvinkin lähelle kaksi euroa purkki. Hinta on kohonnut viitisenkymmen prosenttia parissa vuodessa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Minulla on sellainen käsitys, että suuri osa jaettavasta ruuasta on peräisin Eu: n ylijäämävarastoista, ehkä keski- Euroopasta.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Olin aikoinaan Helsingissä (Kalliossa) asuessamme mukana tilaisuudessa, johon yksi kaveri tuli suoraan lähellä olevasta leipäjonosta . Hän toi mukanaan suuren pussillisen herkullisia, tuoreita Wienerleipiä.

Tämän jälkeen suhtautumiseni leipäjonoihin muuttui. Tulin kriittiseksi.
Mistä on todella kyse? Jos on nälkä, ei silloin Wienerleipiä syötetä,

Tiedämme että Suomessa jokainen saa syödäkseen, jos ruokaa tai rahaa ei ole ja kykenee tämän toteennäyttämään.

Apua on annettava kaikille jotka sitä todella tarvitsevat.

Suuri ongelma on siinä, että kaikki eivät osaa (tai halua?) sitä hakea. Mahdollisesti juuri näitä haetaan tiedotusvälineiden haastatteluihin ilta illan jälkeen ja unohdetaan tai "unohdetaan" kysäistä eräitä oleellisia asioita.
´´´´´´´´´´
Kerran kuljin Kallion kirkon puiston läpi. Siinä on leipäjono vieressä. Puiston penkillä istui kaksi puolihumalaista miestä ja ruokki puluja ja lokkeja suuri saaduilla ranskanleivillä.
Ei sekään leivän jakelun päämäärää totuttanut.
(Tietenkin oli kyse yksittäistapauksesta, joten pitää olla varovainen johtopäätösten tekemisessä)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eivät taida tulla nuo tuotteet Keski-Euroopasta eikä EU:n ylijäämävarastoista, vaan aivan suomalaisilta tuottajilta tai kauppojen ylijäämistä, jotka sitten tietyn marginaalin puitteissa kustannetaan EU:n ruoka-apubudjetista.

EU:n ruoka-apu ei siis tarkoita sitä, että ruokaa kuskattaisiin tänne jostain muualta. Se ruoka-apu on rahoitusapua, joka tulee Suomen ja EU:n välisen tilikirjanpidon balanssin kautta. Ruotsihan ei esimerkiksi suostu ottamaan vastaan EU:n ruoka-apua lainkaan, mikä on itse asiassa aika pöhköä heikäläisiltä. Tai sitten he ajattelevat, että saavat sitä kautta niin hyvän maineen, että siitä koituu jotain synergiaa muissa yhteyksissä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#10

Luin noista ylijäämävarastoista aikanaan lehdestä. Ajattelin että se voi olla tottakin. Eikö joka tapauksessa ole niin että Eu:n alueella on ylituotantoa lähes kaikesta (myös Suomessa) .
Eihän se Eu ole hyväntekeväisyysjärjestö, vaan monesti pahantekeväisyysjärjestö, ainakin jos purnaajia kuuntelee. Eu on kaupan ja teollisuuden liitto, ainakin alun alkaen.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Käsityksesi ruoan alkuperästä on vähintäänkin kyseenalainen tuon kassin sisällön perusteella. Tai ehkä Jalostaja ja muut ovat käyttäneet tuotannossa EU-alueen ylijäämäherneitä jne.

Liepäjonoista (ruokajakelut) todellakin saa niin Wienwrleipiä, munkkia, pullaa, kuin piirakkaakin. Ja Kuten taannoin kirjoitin: http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi... niin näyttää siltä, että jonoja härskisti hyödynnetään. Siis mikäli Juhania on uskominen: https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/mielipide...

Tuo on totta: Suuri ongelma on siinä, että kaikki eivät osaa (tai halua?) sitä [ruoka-apua, oma lisäys] hakea.

Väitän, että kyllä Suomessa kuka tahansa pärjää toimeentulotuen turvin riittävän hyvin. Ruokaan siitä on takoitettu noin 200-250e/kk/hlö (riippuu talouden koosta).

Sinänsä pidän kyllä hyvänä, että hävikkiruoka ei päädy biojätteeksi vaan menee parempaan käyttöön - mutta: sijoittajat ovat väärällä alalla jos on tarvetta noissa jonoissa käydä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#11

Sinä terävänä miehenä voisit käyttää jotakin merkkiä, josta näkisi varmemmin mihin kommenttiin viittaat.

yst. terv. Jorma

Käyttäjän PiviHTyni kuva
Päivi Tyni

Ruoka-apua annetaan selvästikin eri tavoilla eri kaupungeissa ja kunnissa. Itse olen työttömyyden vuoksi ruoka-avun asiakas. Tampereella EU-apuruokaa jakaa ev.lut. seurakuntien RuokaNysse, josta tietoja jutussani
https://vasenkaista.fi/2016/05/ruokanysse-on-koyhi...

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Pitää varmasti paikkansa. Muistan joskus katsoneeni alueuutiskoosteetta ja siinä oli juttu tuosta EU-ruoka-avusta, en muista miltä alueella, mutta hakija sai itse valita mitä kassiinsa otti.

Toki tuolloinkin kun itse nyt siellä kävin niin edelläni ollut ei ottanut noita sämpyläjauhoja. Itse otin kaiken mahdollisen jotta sain hyvän kuvan.

Olen joskus pari vuotta sitten käynyt myös tuota EU-ruokaa hakemassa. Silloin kassiin kuului mm. tuo nötkötti, mutta myös 2kg. vehnäjauhoja.

Tiedän myös, että eräs seurakunta aikoinaan jakoi noita EU-kasseja mutta olivat niitä omilla varoillaan täydentäneet ja kassissa oli mm. tuoretta jauhelihaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Asiasta kolmanteen: tänä aamuna tuli aamu-TV:stä jälleen kerran juttua siitä kuinka paljon ruokaa heitetään hukkaan ja taivastelua siivitettiin huikealla luvulla 20kg/henkilö vuodessa.

Tuosta on helppo laskea, että se tekee korkeintaan kaksi kiloa kuukaudessa eli noin 500g viikossa eli noin 70g päivässä. Jos sattuu nakkaamaan desin verran mukin pohjalle lämmennyttä maitoa lavuaariin, niin on jo 30%:lla ylittänyt sen päivän oman kiintiön.

Mitään entrecote-pihvejä ei siis rahtailla kasseittain pihanperän roskikseen kuten taivastelun sävystä päätellen halutaan antaa ymmärtää. Asia ei siis oikeastaan ole kovin suuren keskustelun väärti. Etenkin, jos tuossa luvussa on mukana kaupan ja ravintoloiden hävikki. Silloin voi jo sanoa, että luku on hämmästyttävän pieni eikä sitä alemmaksi juuri voisi kuvitella päästävän.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Aion taas mennä leipäjonoon.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Hmm. Minä leivon vaalean leivän itse. Mutta 2 kilon pussi vehnäjauhoja kun maksaa 80 penniä, tuosta kassillisesta ei paljon iloa ole.

Hernesopan söisin varmasti. Mutta senkään hinta ei päätä huimaa. Alle markan sekin purkki maksaa Lidlissä. Muissa kaupoissa minulla ei olekaan varaa käydä ostoksilla.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Saatte sitten nähdä kuvan, että mitä jonosta sain. Ja yhä väitän: jokaisella on rahaa ostaa riittävästi ruokaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Alle markan sekin purkki maksaa Lidlissä."

Tarkoitatko Suomen markan vai D-markan? Saako sitä kummallakaan ostettua? Suomen markka olisi 16 senttiä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Suomessa käytän markkoja ja pennejä. Brysselissä he eivät vain osaa tavata niitä oikein vaan tavaavat ne E-U-R-O ja C-E-N-T. Heti näkee että kouluopetus ei sielläpäin ole lähelläkään suomalaisen kansakoulun tasoa, missä opin kirjoittamaan M-A-R-K-K-A ja P-E-N-N-I.

Tosin, joskus käytän markasta saksalaisittain nimitystä "oiro", koska se kuullostaa niin vitsikkäältä.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

EU kassista puuttuu se tärkein, minkä ainoastaan hallitus voisi jakaa köyhille ja nälkäänäkeville - Toivo

Suomi on maa, jossa nähdään nälkää. - 15 vuotta porvaripolitiikkaa ja lopputulos on enemmän köyhiä kuin Venäjällä.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Arvatkaa mitä tein tänään? Vein ison osan tuota EU-ruokaa biojätteeseen.
Syy: olen muuttamassa. En halua kuljettaa uuteen asuntooni mitään turhaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No, sitten et todennäköisesti ole muuttamassa leivättömän pöydän ääreen.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

En ole en. Ja tuo EU-ruoka mitä biojätteeseen vein on juurikin tuota ruokaa kuin tuossa kuvassa näkyy. Hernekeitot nyt vielä säilytin. Hapankorput on tullut aikoja sitten syötyä.

Huomenna pitäisi muuttaa tästä yhdelle miehelle ahtaasta kaupunginosakaksiosta keskustan kulmille kolmioon (poliisilaitoksen viereen). En ole vielä keksinyt lopullista käyttöä tulevalle lisähuoneelle.

Ainoa mikä näin vuokralaisena harmittaa on, että ensi kuussa pitää maksaa vuokra kahteen paikkaan. Toki tuohon olin varautunut - mutta harmittaa silti.