JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Suomalainen hallintokulttuuri on retuperällä - Eduskunta esimerkkinä!

  • Eduskunta ei noudata lakia.
    Eduskunta ei noudata lakia.

Suomen viranomaiset eivät aina noudata lakia, ja virheitä vähätellään. Tällainen hallintokulttuuri on Suomeen muodostunut vuosikymmenten saatossa laillisuusvalvontaviranomaisten, ja poliisin sekä syyttäjän siunauksella.

Uusinpana esimerkkinä Eduskunta joka kieltäytyy noudattamasta korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä jonka mukaan sen pitäisi luovuttaa vierailijatiedot niitä pyytäville koska ne ovat julkisia asiakirjoja. Perusteluna sille, että oikeuden päätöstä ei noudateta käytetään näennäisperustelua: "edukunta ei voi päästää tietojärjestelmäänsä ketään ulkopuolista." noin toteaa eduskunnan tietohallintopäällikkö Jukka Savola.

Mikä mahtaa olla savolan koulutus ja pätevyys tehtävään? Vai onko vaan valittu sopiva - oikeanlaisen puoluekirjan omaava "hyvä veli"? Jos yhtään on alan asiantuntemusta (siis tietotekniikan) niin kykenee kyllä ymmärtämään, että ei sinne eduskunnan tietojärjestelmään tarvitse tietojen antamiseksi ketään päästää. Tiedot voi vaikka tulostaa paperille ja antaa siten, tai vielä helpompaa: ottaa kuvakaaappauksen ja lähettää pyytäjälle sen sähköpostin liitteenä. Ainakin virkavirheen päällikkö Savola tekee höpöttäessään olemattomia, sanon minä mielipiteenäni, joka kuten tiedetään on aina se ainoa oikea mielipide.

Samaa toimintatapaa noudattavat muutkin viranomaiset laillisuusvalvonnan (ynnä muiden) siunaamina. Tässä eräänä päivänä oli Suomi24:n yhteiskunnan tuet ja -avustukset palstalla kysymys: Onko suomi oikeusvaltio. Tuo kysymys kuului, ja kuuluu:

"Miksi virkailija, joka jatkuvasti tekee laittomia päätöksiä saa jatkaa työssään ilman mitään seuraamuksia? Jos kerran oikeusasiamies joutui puuttumaan asiaan, toisen kerran, kolmannen, niin eikö virkailija pitäisi rangaista jotenkin? Tai antaa hänelle ainakin potkut? Miten sama henkilö, joka syyllistyy jatkuvasti virkavirheisiin saa vuodesta toiseen jatkaa työssään? - Mikä ihmeen oikeusvaltio suomi on?"

Mutta kun eduskunta on esimerkkinä. Laillisuusvalvojat eivät ainakaan syytteitä nosta, hyvä jos virheistä moittivat. Monta kertaa mennään "aika hoitaa" -linjaa. Poliisi ei tutki koska ei ymmärrä mikä on virkarikos vaikka sen ratakiskosta vääntäisi. Jos poliisi sattumalta tutkiikin niin syyttäjä ei ainakaan syytä koska: laillisuusvalvoja on aiemmin tyytynyt vastaavissa tapauksissa vain saattamaan käsityksen väärin toimineen virkailijan tietoon.

Kun Suomessa on tälläinen "Korppi ei korpin silmää noki" hallintokulttuuri niin ei ole ihme, että se kansanosa jatkuvasti kasvaa joka käytäntöä ihmettelee. Kuinka kauan suomalaiset vain katsovat ja seuraavat tätä menoa sivusta - minä ainakin uskon, että lähellä on se päivä kun joku suomalainenkin radikalisoituu, ja syystä - ja tekee sitten mitä tekee, mitä päähän poksahtaa.

Suomalainen hallintokulttuuri lähes kaikissa viranomaisissa, ml. oikeuslaitos, on osin (täysin) mätä. Ainakin se on sitä selkeästi eduskunnassa. Mitä eduskunta salaa, ja miksi, kun kerran salaa julkisia asiakirjojakin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Tällainen pasahti juuri hetki sitten sähköpostiini:

"KANTELU
Kirjoituksessanne 12.7.2017 oikeuskanslerille viittaatte YLE:n uutiseen 11.7.2017 https://yle.fi/uutiset/3-9694721 ja tiedustelette, ”onko Kelan etuuspäällikkö Marja-Leena Val-kosen julkisuuteen antama tieto hyväksyttävissä”. Kyseisessä uutisessa kerrotaan Marja-Leena Valkosen todenneen seuraavaa: ”Vuokravakuus suoritetaan aina ja kaikissa tilanteissa vain vuokranantajalle, joko suoramaksuna tai maksusitoumuksena”.

RATKAISU
Valtioneuvoston oikeuskanslerista annetun lain 3 §:n 1 momentin mukaan oikeuskansleri käsit-telee hänelle osoitettuja kirjallisia kanteluja ja viranomaisten ilmoituksia. Lain 4 §:n 1 momen-tin mukaan oikeuskansleri tutkii kantelun, jos on aihetta epäillä oikeuskanslerin valvontaval-taan kuuluvan henkilön, viranomaisen tai muun yhteisön menetelleen lainvastaisesti tai jättä-neen velvollisuutensa täyttämättä taikka jos oikeuskansleri muusta syystä katsoo siihen olevan aihetta.

Kantelunne perusteella ei ole yksiselitteistä, tarkoitatteko siinä etuuspäällikkö Marja-Leena Valtosen vai Kelan menettelyä.

Tämä huomioon ottaen minulla ei ole pelkästään lehtiartikkelissa esitetyn yksittäisen lauseen perusteella oikeudellisia perusteita ryhtyä enemmälti tutkimaan kanteluanne.

Apulaisoikeuskansleri Kimmo Hakonen

Vanhempi oikeuskanslerinsihteeri Outi Kauppila

* * *

Kirjoitin asiasta aikoinaan: http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

* * *

Tähän loppuun on mukava puhua ihan "eri asiasta". Valtakunnansyyttäjällä on syyteharkinnassa tuo palvelusrikos liittyen noihin sähköposteihin joissa "kehotettiin syrjintään"(?). Olen varma, että ratkaisu tulee nopeasti ja on: ei rikosta, asia tulee ratkaista puolustusvoimien sisäisessä (hallinnollisessa) menettelyssä. - saas nähdä, niin veikkaan :-)

Juhani Vehmaskangas

"...lähellä on se päivä kun joku suomalainenkin radikalisoituu, ja syystä - ja tekee sitten mitä tekee, mitä päähän poksahtaa."

Joko niin kävi: http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201709152200395087...

Juhani Vehmaskangas

Toivottavasti saamme jo lähitulevaisuudessa kuulla millainen uhka oli kyseessä, ja miksi. Sekä kuinka monta tekijää oli suunnitelman takana, ja olivatko he suomalaisia vai...
https://yle.fi/uutiset/3-9835712

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa